CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Ayurveda o filosofie de viata, un gen de vacanta

februarie 28, 2017

Este mai mult decat cunoscut faptul ca ritmul trepidant al existentei pe care o ducem ne provoaca dezechilibre in organism. Aceste dereglari duc la aparitia bolilor. Ce-i de facut? Sa ne regasim pacea interioara incercand sa reducem stresul, sa mancam sanatos, sa facem miscare etc. Sunt sfaturi pe care zilnic le auzim la radio sau la TV despre care citim pe tot felul de website-uri dornice sa ne dezvaluie secretul tineretii fara batranete. Dar oare cat la suta din aceste sfaturi reusim sa le punem in practica?
In prima saptamana dupa ce le-am aflat ajungem la 50%. Dupa aceasta puterea obisnuintei si mai ales
imperativele vietii de zi ne readuc la vechile obiceiuri.

Ajungem asadar intr-un continuu cerc vicios in care pentru doar 5 minute avem impresia ca reusim sa gasim cheia echilibrului existential. Totul este insa o iluzie intrucat orice schimbare de profunzime necesita timp si mai ales conditii de realizare. In consecinta primul pas pe care trebuie sa il facem este acela de a ne sustrage ritmului agitat al existentei cotidiene. Un foarte bun moment sa o facem este in timpul vacantelor. Ele sunt singurele perioade din an in care cu adevarat reusim sa ne linistim. Dupa aceasta iesire din agitatia vietii cotidiene actiunile noastre vor trebui sa se construiasca sistematic si pe baza unor principii stiintifice. Pentru aceasta una din sursele la care putem apela este Ayurveda. Ea reprezinta cel mai vechi sistem de medicina din lume ce inglobeaza in sine o adevarata filosofie de viata. Radacinile sale se afla in India si s-au format acum mai bine de 6000 de ani. Din punct de vedere al etimologiei Ayurveda provine din imbinarea a doua cuvinte: ayus (viata) si veda (stiinta): stiinta vietii. Ayurveda este cea care il ajuta pe om sa isi inteleaga rolul si locul in circuitul universului astfel incat sa poata preveni si dupa caz sa rezolve eventualele disfunctii ce apar pe parcursul derularii acestuia. Pentru a putea pune in practica principiile ce stau la baza Ayurveda  este necesar ca omul sa se cunoasca foarte bine pe sine.

Spuneam ca cel mai potrivit moment de a ne intalni cu noi insine sunt vacantele. Asta pentru ca abia atunci reducem ritmul activitatilor zilnice, mancam mai usor si mai sanatos, facem mai mult sport etc. Lucram asadar cu elemente ce fac parte si din principiile ayurvedice. Dar simpla linistire nu este suficienta. Ea trebuie completata cu o retragere totala din mediul cotidian. Resorturile de vacanta sunt locatiile ideale. Si pentru ca totul sa fie perfect exista chiar destinatii dedicate aplicarii  medicinei ayurvedice. Unele dintre ele se afla in Sri Lanka:

LANKA PRINCESS HOTEL 4*SUP (Adults Only)
Beruwela
Situat direct pe plaja din Beruwela la 2,5km fata de centrul statiunii. Pe partea opusa hotelului se afla peninsula Bentota cu plaje generoase ce se intind pe multi kilometrii.

Imagini pentru LANKA PRINCESS HOTEL 4*SUP Beruwela

Vezi oferta Holiday Club

 

SIDDHALEPA AYURVEDA RESORT 4*
Wadduwa
Hotelul se afla localizat direct pe plaja. Este un resort specializat in aplicarea tratamentelor ayurvedice. El apartine Siddhalepa Group ce are o traditie de peste 200 de ani in practicarea tehnicilor ayurvedice. In afara acestui fapt grupul comercializeaza o gama de produse ayurvedice ce numara in jur de 400 itemi: uleiuri medicinale, balsamuri, produse cosmetice pe baza de plante, o gama variata de ceauri. Istoria grupului Siddhalepa este legata de Dr. Hettigoda descoperitorul balsamului ayurvedic cu acelasi nume. Familia Hettigoda este o familie de medici ce a pastrat obiceiul transmiterii din generatie in generatie a invataturilor ayurvedice. In cadrul resortului Sinddhalepa Ayurveda se gaseste atat un centru Spa cat si un spital ayurvedic.

Imagini pentru SIDDHALEPA AYURVEDA RESORT 4*, Wadduwa

Vezi oferta Holiday Club

 

JETWING AYURVEDA PAVILLIONS 4*
Negombo
Hotelul se afla situat la 10 minute de mers pe jos fata de plaja

Imagini pentru JETWING AYURVEDA PAVILIONS 4*, Negombo

Vezi oferta Holiday Club

Aceste principii de existenta in acord cu natura si cu propria fiinta pe care Ayurveda le inglobeaza in filosofia sa vor trebui sa se transforme in principii viata dupa intoarcerea din vacanta petrecuta intr-unul din resorturile ayurvedice. Se spune ca o actiune devine obisnuinta daca ce ea este repetata zilnic timp de o luna si jumatate. Incercati asadar ca 90 zile dupa ce v-ati intors din vacanta Ayurveda sa pastrati activitatile si modul de alimentatie din timpul concediului si cu siguranta veti observa faptul ca schimbarea ajunge sa devina un mod de viata.

 

 

 


ARTICOLE DIN ACEEASI CATEGORIE