CELE MAI RECENTE ARTICOLE

“The Great Migration” safari in 10 intrebari

ianuarie 28, 2020

Vrei sa pleci in Safari?

In fiecare an, in timpul Marii Migratii, in jur de 2 milioane de gnu si alte 20.000 de animale salbatice pe langa, migreaza din Parcul National Seregenti  (Tanzania) catre Rezervatia Naturala Masaai Mara (Kenya) in cautare de iarba verde si apa de baut. Este o adevarata Odysee, aceasta trecere, care isi seteaza perioadele de desfasurare in functie de sezonul ploios. In total insumeaza 3000 de kilometrii, pe care animalele ii parcurg mergand de la nord catre sud, pe partea de est a continentului african. Datorita unei desfasurari impresionante de forte,  safari-urile organizate in acesta perioada au devenit emblematice. Ele sunt adevarate puncte de atractie pentru iubitorii vacantelor in salbaticie, cat si pentru fotografi.

Care este durata ideala a unui safari, in perioada Marii Migratii?

Ca sa poti suprinde cel mai bine Marea Migratie a celor de 2 milioane animale salbatice din Parcul National Seregenti (Tanzania) catre Rezervatia Naturala Masai Mara din Kenya, ideal este ca sederea ta sa fie de minim 10 zile. Pentru aceasta va trebui insa sa iti planifici cu mare atentie bugetul. In consecinta, este foarte posibil sa ajungi sa iti ajustezi aceasta sedere, in functie de valoarea acestuia. Indiferent cat vei reusi sa stai, important este sa iti petreci cat mai mult timp in safari. Cu siguranta astfel vei reusi sa surprinzi cat mai multe din momentele “in miscare” ale acestor “bestii”.

Care este punctul ideal de observare a The Great Migration Safari: Parcul National Seregenti din Tanzania sau Rezervatia Naturala Masai Mara din Kenya?

Image result for ballooning during the great migration safari

Da este o decizie destul de dificil de luat. Tanzania detine 90% din eco-sistemul  in care marea migratie are loc, insa din pacate doar 10% din capacitatea locurilor de cazare. In Kenya situatia sta insa exact invers. Pornind de la aceste date este bine sa iti statbilesti clar perioada din an in care sa participi la un astfel de program. In acelasi timp poti sa iti rezervi mai multe locatii, de o parte si de alta a raului Mara. Spre exemplu, desi pe malul raului apartinand Tanzaniei, migratia are loc de-a lungul intregului an, cele mai multe dintre animalele salbatice ajung sa se gaseasca pe amabele maluri ale raului in perioada iulie – octombrie.

Una din variantele recomandabile este sa combini Parcul National Seregenti si Rezervatia Naturala Masai Mara. Programul ar trebui sa se desfasoare incepand cu finalul lunii iulie si pana in octombrie, pentru a surprinde cele mai multe exemplare de gnu.

Este supra-aglomerare in rezervatii, in perioada de high season a Marii Migratii?

Este foarte important momentul din an pe care il alegi, pentru a participa la observarea procesului Marii Migratii. Unii turisti prefera perioada lunilor februarie – martie, in timpul carora femelele nasc. Altii se orienteaza catre perioada traversarii de catre salbaticiuni a raului Grumeti (iunie – mijloc iulie). Altii vin sa observe traversarea raului Mara (iulie – august).

Este posibil sa imi rezerv cazarea cat mai aproape de locul pe unde trec animalele?

Desigur ca iti poti rezerva cazarea cat mai in apropiere de “locul faptei”. Fiind un fenomen studiat de foarte multa vreme, se cunosc deja destul de bine rutele animalelor, deasemenea si locurile in care ele se strang pentru a se adapa. Cel mai predictibile sunt zonele in care animalele se pozitioneaza in perioada nasterilor (februarie – martie). Pornind de la aceste date, localizarea disponibilitatilor de cazare este realizata intr-un sistem gradat. Astfel ca, cu cat vei face rezervarile mai din timp, cu atat vei avea mai multe sanse sa iti alegi pozitionarea cea mai buna.

Ce alte animale salbatice, in afara hoardelor de gnu mai pot fi vazute in timpul Marii Migratii?

Image result for great migration safari

Acest fenomen natural al migratiei reprezinta un adevarat ciclu al vietii, ceea ce din start indica diversitatea speciilor participante. Turmele de gnu sunt vedetele procesului, alaturi de antilope, zebra, gazele Thomson. In drumul lor, aceste ierbivore atrag o serie intreaga de animale de prada precum lei, hiene, leoparzi, cheeta si crocodili. Astfel ca nu este un fapt neobisnuit ca la un moment dat sa te intalnesti cu girafe, elefanti, bivoli, rinoceri si hipopotami, pe durata programului de safari.

Este mai bine sa participi intr-un safari de grup, sau sa iti construiesti propriul program de safari?

Este bine sa participi intr-un safari de grup atunci cand turmele de gnu se afla in zona campiilor din sudul Tanzaniei. Ele se indreapta catre Seregenti, uneori ajunga chiar pana pe malurile raurilor Lobo si Grumeti. De asemenea, doar in cadrul unor asemenea variante de grup vei putea ajunge pe malul raului Mara ce apartine Tanzaniei. Pentru a putea observa traversarea in Seregenti va trebui sa iei un avion si sa mergi intr-un safari privat.

Cu ce altfel de programe poate fi combinat un astfel de safari?

Exista o serie intreaga de alte activitati cu care poti combina acest program de safari. Spre exemplu, poti opta pentru o plimbare cu balonul deaspura Parcului Natural Seregenti. Sau poti face un zbor de scurta durata spre Zanzibar sau spre Kilimanjaro. Deasemenea mai exista o serie intreaga de alte parcuri pe care sa le vizitezi.  Parcul Tarangire sau Ngorongoro, unde se gaseste si craterul vulcanului cu acelasi nume. Chiar si in cadrul parcurilor nationale Seregenti si Masaai Mara poti alege locatii care nu sunt destinate observarii Migratiei.

Exista zboruri impresionante ce pot fi desfasurate in timpul Marii Migratii?

Image result for ballooning during the great migration safari

Da, un zbor cu balonul umplut cu aer cald deasupra zonei in care se desfasora Marea Migratie este tot ceea ce poate fi mai impresionant. Insa si pentru aceasta exista anumite perioade recomandabil. Pentru zona raului Mara este ideal sa va plimbati in perioada lunii august, pana la finalul lunii septembrie. Pentru zona centrala a Rezervatiei Naturale Seregenti este ideal sa zburati in cursul lunii iunie sau din decembrie pana in ianuarie. Iar partea de vest a coridorului de migratie, din Parcul National Seregenti este cea mai spectaculoasa in  iunie – iulie.

Care sunt vaccinurile pe care trebuie sa le faci atunci cand calatororesti in Africa de Est?

Pentru Africa de Est este bine sa faci o vizita la medicul specialist cu 1 – 2 luni inainte de plecarea in safari. Vaccinurile recomandate sunt cel impotriva malariei si cel impotriva febrei galbene.

Cu cat timp inainte ar trebui rezervata o asemenea vacanta?

Related image
Numarul de lodge-uri si capacitatile de cazare sunt limitate, astfel este recomandabil sa rezervi cu 8 luni – 1 an inainte. Totusi, exista si oferte last minute.

@Sursa: www.discoverafrica.com


ARTICOLE DIN ACEEASI CATEGORIE