CELE MAI RECENTE ARTICOLE

Cum sa iti faci pasaportul rapid si fara batai de cap

februarie 21, 2018

AMR 7 zile! Până la ce? Până la primăvară! Of, pe cine încercăm noi să păcălim? Afară pare că tocmai acum și-a făcut curaj iarna să ne facăo vizită! Chiar și așa, 1 martie ne dă speranță! Speranță că vom vedea soarele mai des pe cer și că vom avea mai multe șanse să călătorim printre nori, către noi lumi ce așteaptă să fie descoperite. Și dacă tot intrăm în cea de-a treia lună a anului 2018, este timpul să bifăm și sarcinile mai puțin plăcute, cele tehnice.

Ți-ai pus pe listă o ieșire cu familia pe continentul American? O escapada romantică pe o insulă romantică? Sau poate vrei să bei o cafea turcească, într-un weekend prelungit, alături de prieteni? Oricare dintre aceste planuri se suprapune cu dorințele tale, ai nevoie de un singur lucru: pașaport! Bine, și de o agenție de turism care să se ocupe de toate detaliile. Dar pentru asta suntem noi aici! J

Cum se face pașaportul

Image result for documente de calatorie

Pornim cu părțile bune și îți amintim că în țările din Uniunea Europeană nu ai nevoie de un pașaport! Dar dacă ți-a expirat “Cartea de identitate” și nu ți-o poți schimba la timp, salvarea ta este pașaportul. Asta doar dacă încă mai este valabil!

Pașaportul simplu electronic și pasaportul simplu temporar se pot face în București și în cazul în care ești din provincie. Sunt mai multe locații în București unde poți merge să faci acest lucru. Lista o poți accesa aici.

Ce taxe trebuie plătite pentru pașaport

În funcție de tipul de pașaport, ai de plătit anumite tarife:

  • 258 de leipentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate cinci ani, eliberat persoanelor peste 12 ani)
  • 234 de leipentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate trei ani, eliberat persoanelor sub 12 ani)
  • 96 de leipentru pașaportul simplu temporar (cu valabilitate de un an)

Plata taxelor se poate efectua:

  • on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
  • de la orice bancă unde aveţi deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
  • în numerar, la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului sau la casieriile Instituţiilor Prefectului;
  • prin mandat poştal, la orice Oficiu Poştal.

După ce plătești taxele, te poți îndrepta spre ghișeu. Nu fără o serie de acte. Documentele necesare pentru eliberarea pașaportului simplu electronic/temporar sunt:

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoțită de certificatul de naștere, în original.
  • paşaportul anterior, dacă acesta există;
  • dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar, completată pe numele titularului, în original.

Eliberarea pașaportului se face în 10 zile, pentru cel simplu electronic, și de 3 zile, sau câteva ore, pentru pașaportul temporar. Depinde cât de aglomerat este în ziua respectivă. Sfat: pentru evitarea cozilor, nu lăsa această sarcină pentru perioada concediilor!

Termenul de valabilitate pentru pașaportul temporar este de 12 luni iar pentru pașaportul simplu electronic este de 5 ani, în cazul adulților, și de 3 ani pentru copiii de până în 12 ani.

Pașaport pentru copii

Related image

În cazul minorilor, sunt câteva proceduri specifice pe care este bine să le cunoști, mai ales dacă este prima dată când faceți copilului pașaport. Pentru obținerea unui pașaport temporar, nu este necesară prezența celui mic la ghișeu (excepție fac minorii care au peste 14 ani). În cazul acesta, trebuie depuse două fotografii ale copilului (3,5x 4,5). Atenție, în anumite țări, pașaportul temporar nu este acceptat. Este vorba despre state precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Liban, Qatar, Yemen.

Cererea se depune personal de către unul sau ambii părinți, de o persoană împuternicită sau de un reprezentant legal și trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Certificatul de naștere al copilului, în original
  • Actele de identitate ale părinților
  • Dovada achitării taxelor pentru emiterea pașaportului, completate pe numele minorului, în original
  • Pașaportul anterior al copilului (dacă există)

Pe final, te informăm că există o variantă lejeră de a intra în posesia noului pașaport. Atunci când depui dosarul, poți solicita livrarea pașaportului acasă, prin curier. Vei mai plăti o taxă de 7 lei dar documentele vor ajunge la domiciliu, fără să mai fie nevoie să aștepti la coadă. Zero bătăi de cap și un început promițător pentru călătorii reușite!


ARTICOLE DIN ACEEASI CATEGORIE